Prezentarea comunelor

Diosig

Comuna Diosig se află în partea de nord-vest a județului Bihor. Are o suprafața totală de 9004,61 ha şi o populație de 7001 locuitori - este una dintre cele mai mari comune din județ. Comuna este străbătută de DN19, de drumul comunal DC39 și de drumul european E671. Se află la 32 km de Municipiul Oradea, 103 km de Municipiul Satu Mare și 32 km de Marghita. Localitatea are caracteristicile zonei de câmpie şi deal, fiind parte a Câmpiei şi Dealurilor de Vest. Din structura comunei fac parte Ianca Mare ca sat şi Ianca Mică ca stradă. Comuna oferă vizitatorilor un peisaj cu locuri frumoase. Este o zonă de deal şi câmpie, cu păduri, pivnițe vechi, cu două baraje, de asemenea este de amintit valea Ierului, un loc cu un potențial turistic ridicat dar încă neexploatat.

Galerie

Primăria Diosig

Adresa: Str. Livezilor, nr.32, 417235 Diosig
Telefon: 0259/350198
Fax : 0259/350196
http://www.diosig.ro

Numele comunei Diosig (în maghiară Diószeg) are mai multe explicații populare şi științifice care se completează reciproc.


Conform legendei, pe o insulă între mlaștinile din zonă, într-un nuc era bătut un cui. În acest cui îşi agățau drumeții traista; apoi, aici s-a format o așezare. O altă legendă spune că, fugind din fața turcilor sau a tătarilor, locuitorii din orașul (sau mănăstirea) Egyed s-au refugiat într-un loc plin cu nuci și au înființat o nouă așezare. Etimologia numelui trimite la un loc (în maghiară: szeg, szegelet) plin cu nuci (în maghiară: dió) - dió+szeg= Diószeg. Denumirea în limba română provine din cea maghiară.


În 1278 Diosigul a fost atestat documentar pentru prima dată într-o scrisoare a episcopului din Oradea către regele Ungariei, Ladislau al IX-lea. Între 1291-1294 „ Gyozeg” apare în documentele episcopiei din Oradea. În 1333 primește dreptul de a organiza târguri şi devine o putere economică în zonă, fiind un rival al Debreținului. În secolul al XVI.-lea apar primele mențiuni precise despre plantațiile de vie care, în timp, devin importante în economia locală. În 1665 pașa din Oradea ordonă ca locuitorii din Debrețin care au plantații de vie în Diosig să fie scutiți de plata vămii. Prestigiul locuitorilor din orașul civic creștea odată cu achiziția unei plantații de vie în valea Ierului. În perioada culegerii viței de vie în Debrețin au închis până și instituțiile publice.


În secolul al XVIII-lea Diosig s-a transformat în proprietate funciară liberă. În 1822 familia Zichy a intrat în posesia comunei. În 1864 contele Zichy a înființat o plantație de renume european. În 1873 viile din Diosig ocupau locul al treilea ca întindere în Ardeal. În acel an contele Zichy a înființat Școala Viticolă Regală care a funcționat până în 1961, când a fost mutată la Șimleul Silvaniei. În 1878 vinul de Diosig a luat premiul II la expoziția mondială din Paris. În 1884 a început o epidemie de filoxeră care a distrus mare parte a viilor din comună. A fost combătută abia după un deceniu prin plantarea soiului riparia.


După 1922, viile din proprietatea Zichy au fost, în parte, îmmpărțite țăranilor. După colectivizare, (după 1951) peste 180 de ha au intrat în proprietatea C.A.P. Diosig. După Revoluția din 1989, lipsa de perspectivă și de experiență a dus la scăderea suprafeței cultivate la o zecime față de cea inițială. Conform datelor statistice ale anului 2010, suprafața cultivată cu viță de vie este de 43 ha. Atenția agricultorilor s-a îndreptat în ultima vreme asupra acestei ramuri a agriculturii concretizându-se prin extinderea suprafețelor cultivate asupra cărora încă nu avem date concrete. Viticultorii promovează nu doar soiurile productive, ci și pe cele cu producție mai mică, dar superioare calitativ. Unele soiuri au dispărut aproape în totalitate în perioada comunistă, dar se fac eforturi pentru a le repopula (ex. rujaţa, rujiţa, bakator)Podgoria Diosig grupează plantațiile viticole dispersate pe o arie larga la nord si nord-est de Oradea,corespondenta câmpiei si dealurilor piemontane Oradea-Barcău.Centrele viticole ale podgoriei:Diosig,Sântimreu,Sâniob au o tradiție viticolă ce s-a dezvoltat în perioada anilor 1569-1578.Este vorba,deja,de otradiție a vinului de sute de ani,care trebuie păstrată și promovată corespunzător.Soiurile cultivate Fetească albă, Fetească Regală, Riesling italian și Muscat Ottonel sunt soiuri recunoscute.


Evenimente care marchează fiecare an sunt: Festivalul vinurilor, Balul Strugurilor, Zilele studenților din Partium precum și reproducerea bătăliei de pe Valea din Nyúzó, în memoria bătăliei din Diosig și Almosd din 15 Octombrie 1604.
• Balul strugurilor. În fiecare toamnă odată cu terminarea procesului de cules al strugurilor se organizează în sat un bal al strugurilor găzduit de Căminul Cultural. Pentru a anunța localnicii, tinerii umblă pe străzi în trăsuri, căruțe sau calare și anunță balul. Această tradiție are origini maghiare.
• Concursul de degustări de vinuri. În contextul în care satul Diosig este localizat într-o zonă viticolă cu relief specific culturilor de viță de vie și cu o veche tradiție în producerea vinului, anual, la sfârșitul lunii februarie se organizează concursul de degustări de vinuri, eveniment la care participă concurenți din țară și de peste hotare. Acest concurs este organizat de către Grupul gazdelor din localitate, cu sprijinul acordat de Primăria Comunei Diosig. Anual participă concurenți din cât mai multe localități din județele Bihor, Satu Mare, Sălaj, Arad dar și localități din Ungaria, care s-au înscris în concurs cu un număr de ridicat de vinuri de la an la an.