Prezentarea comunelor

Sântimreu

Comuna Sălard (în maghiară: Szalárd) se găseşte în județul Bihor, România. Are în componență 3 sate: Sălard(reședință), Hodoș și Sântimreu. Localitatea Sălard este așezată de-o parte și de alta a râului Barcău la distanța de 27 km de Oradea, de mai bine de 1000 de ani. Localitatea Sântimreu se află la 13 km de la granița de vest a României. Este așezată în direcția nord-vest față de Oradea la o distanță de 28 km, 115 km de la Satu Mare și la 4 km de la Sălard care se află la intersecția drumul județean Biharia - Marghita. Drumul comunal nr. 20 din Sălard duce direct în localitate.

Galerie

Primaria Salard

Tel/Fax: 0259 441 049
0259 441 051
E-mail: primariasalard@yahoo.com
http://www.salard.ro

Localitatea Sântimreu (în maghiară Hegyközszentimre, colocvial Szentimre, în traducere Sfântul Emeric) aparține comunei Sălard.


Este așezată la poalele dealului dintre valea Ierului și valea Barcăului, acolo unde râul ajunge la șes. Acestea sunt șiruri de dealuri de la poalele munților Apuseni și sunt potrivite pentru cultivarea viei, care pe vremuri au fost acoperite de păduri, din care în zilele noastreau rămas doar 223 ha.


Denumirea localității provine de la prințul Imre, fiul regelui Ștefan I al Ungariei și al reginei Ghizela. În "Váradi Regestrum" (Registrul Oradiei) apare prima dată în anul 1220, în forma latină Sanctus Henricus.


Populația acestui așezământ în prezent trăiește din agricultură, mai multe hectare fiind cultivate după metoda ecologică existând și o gospodărie bio model, dar se ocupă și cu cultivarea viei respectiv viticultura. În zilele noastre pivnițele din valea "Gárdony" și "Muntelui Tót" asigură vinuri de cea mai bună calitate din zonă. Centrele viticole ale podgoriei:Diosig,Sântimreu,Sâniob au o tradiție viticola ce s-adezvoltat In perioada anilor 1569-1578.Este vorba,deja,de o tradiție a vinului de sute de ani,care trebuie păstrata și promovată corespunzător.Soiurile cultivate Fetească albă,Fetească Regală, Riesling italian și Muscat Ottonel sunt soiuri recunoscute.

Există in sat o fântână arteziană a cărei apă conține mult fier și care este eficace pentru vindecarea bolilor digestive, anterior Războiului Mondial apa fântânei era îmbuteliată. Localnicii se ocupă și cu creșterea cailor de rasă lipicai de concurs, dând posibilitate la plimbare călare, plimbare cu trăsură și iarnă cu sania. În sat sunt mai multe feluri de prestații: ospitalitate, turism rural. In apropierea localității se găsesc ruinele cetății "Adorján".