Prezentarea comunelor

Sâniob

Din punct de vedere geografic, comuna Sâniob este situată pe valea râului Barcău, în partea vestică. În județul Bihor, comuna Sâniob este situată în partea central-nordică, la 1 km de drumul județean D.J. 191 Oradea - Marghita, la o distanță de 35 km de municipiul Oradea și 104 km de municipiul Satu Mare. Localități aparținătoare: Cenaloş, Ciuhoi, Sfârnaş.

Galerie

Primaria Sâniob

Adresa: Loc. Saniob, Str.Principală, Nr.199, 417192
Telefon: 0259-441128;
Fax: 0259-328397; 0259-441128;
http://www.saniob.ro/

Localitatea Sâniob (în maghiară Szentjobb, latină Sancta Dextra) este o localitate în județul Bihor.


Sâniob a fost menționată pentru prima dată în 1084 în S. Dextra. Regestrumul Orădean a menționat-o în 1326, dar doar ca Berucyo.


După ce abatul Sf. Mercurie a salvat mâna dreaptă a primului rege maghiar, un artefact prețios, în 1061, acesta a fost protejată în această localitate până în 1433, timp de aproape 400 de ani. Regele cavaler St. Ladislau, atunci când a început lucrările la bazele catedralei din Oradea, a primit știrea că relicva regală se află în această localitate, s-a și dus să viziteze, numele contemporană a acesteia fiind Berekis. Fiind recunoscător, a construit o mănăstire din piatră în sat, și s-a ocupat de alte necesități ale localității. Regele St. Ladislau a schimbat numele localității în Sâniob, exprimându-și astfel recunoștința față de fondatorul statului.


Călugării mănăstirii au făcut satul celebru și pentru alte lucruri: au subțiat pădurile dese, au plantat strugurii, și au manipulat cu expertiză produsul dealurilor luminoase, pe care le-au stocat. Localnicii au învățat cum se face vinul, prin urmare, Sâniob este dominantă pentru generații legat de zone viticole ale regiunii.


Pe dealurile ce înconjoară comuna Sâniob se practică viticultura, numeroase pivnițe in stil tradițional fiind săpate în panta dealurilor. În comuna Sâniob, sunt vinuri locale oficial controlate (DOC). Tipurile de vinuri autohtone sunt: Furmint, Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling şi Mustoasă de Maderat.



În comuna Sâniob se desfășoară activități turistice organizate de către Parohia Romano - Catolică din Sâniob, care dispune şi de circa 20 de locuri de cazare, respectiv de Centrul Social Caritas Sfântul Ştefan din Sâniob, cu aproximativ 100 de locuri. Centrul găzduieşte lunar circa 1 grupă de vizitatori din Europa de Vest, (Ungaria, Germania, Olanda, etc.) cu 15-20 participanţi, pentru durata 1-2 săptămâni. În localitatea Sâniob funcţionează o asociaţie care creşte cai de agrement, Asociaţia HH Sâniob, care pune la dispozitia turiştilor cai de agrement.


Există şi un concurs al celor mai bune vinuri locale, in fiecare an, in luna februarie. Succesul investiției rezultă şi din faptul că în localitatea Sâniob există în prezent o bază de agrement, unde turiștii pot să parcurgă un traseu călare, însoțiți de un ghid local.

Se organizează lunar tabere ecoturistice pentru copii preșcolari şi școlari mici (clasele I-IV), cu durata de o săptămână, cu grupe de 20-25 copii și în ultimii cinci ani aici se organizează anual tabere de copii cu durata de o săptămână, cu 150-200 participanți/an.